Integralna fokača

Fokača je italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači. Razlikuje se po tome što se odozgo ukrašava povrćem (paradajz, masline, luk...) i začinskim biljem. Obično se pravi sa kvascem ali obzirom da ga treba izbegavati u ishrani napravila sam verziju sa praškom za pecivo i naravno, integralnim brašnom. Što je brašno finije teksture - fokača će biti mekša i bolja. Ja sam koristila BIO integralno pšenično brašno T1050 a preporučujem za ovaj recept i meko speltino brašno T630.

Sastojci:
250 g integralnog brašna
150 g jogurta
50 g maslinovog ulja + za premazivanje
50 ml tople vode
1 ravna kašičica soli
1 puna kašičica meda
1 puna kašičica praška za pecivo

I još:
•sušeni paradajz (ili čeri paradajz)
•masline (zelene ili crne)
•ruzmarin (ili origano, bosiljak...)

Priprema:
U posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Napravite udubljenje pa dodajte jogurt, maslinovo ulje, med i vodu. Za brašno koje sam preporučila potrebno je tačno 50ml a ukoliko koristite drugu vrstu dodajte postepeno količinu koja je potrebna da dobijete meko testo. Biće prilično lepljivo, nemojte da vas to brine, tako treba😊 Ja sam sve ovo radila silikonskom špatulom i uopšte nisam uprljala ruke😉

Ostavite testo da odstoji pokriveno 15-ak minuta, a za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni.

Tepsiju ili posudu za pečenje obložite papirom za pečenje ili podmažite maslinovim uljem. Izručite smesu i malo rastanjite špatulom, pa prelijte sa još malo maslinovog ulja i pristima rastanjite testo praveći rupe u koje ćete poređati povrće. Ja sam koristila zelene masline i sušeni paradajz, a sve sam posula suvim ruzmarinom.

Peći oko 25 minuta. Poslužite je toplu ili prohlađenu.


Prijatno!

Free Joomla templates by L.THEME